OS X karbantartás by @urbijoe

Az alábbi hasznos tanácsok Urbán Józseftől (Twitter: @urbijoe) származnak, aki kérésemre részletesebben is kifejtette, milyen karbantartási eljárásokat eszközöl - havi rendszerességgel - OS X rendszerén:

Jogosultságok javítása


A Mac OS X UNIX gyökerei miatt minden fájlhoz és mappához tartozik valamilyen jogosultság-gyűjtemény. A rendszer nyilvántartja, hogy a számára fontos mappáknak és fájloknak a biztonságos és hatékony üzemhez milyen jogosultságokkal kell rendelkeznie. Ezt lehet leellenőrizni, ill. visszaállítani az eredeti állapotra a Disk Utility segédeszköz segítségével. Ez az Applications/Utilities almappában található.

A Disk Utility elindítása után a javítást a Repair Disk Permissions paranccsal rendelhetjük el. Kiválasszuk a javítandó merevlemezt, majd nyomjuk meg a Repair Disk Permissions gombot. A kis ablakban láthatjuk, hogy mi az, amit a program kijavított.

Repair Disk Permissions

Mindezt a Terminal-ban is elvégezhetjük, a következő parancs beírásával:


sudo diskutil repairPermissions /

Napi, heti, havi periodikus karbantartás

Ennek a parancsnak a feladata, hogy kitisztítsa a rendszerben felhalmozódott dokumentumokat és nyilvántartó dokumentumokat.
 Ezek automatikusan futnának, de csak éjjel, ezért Terminal-ban elvégeszhetjük akármikor, hogy ne kelljen a gépet éjjel bekapcsolva hagyni.

sudo periodic daily weekly monthly

de külön is lefuttathatjuk napi, heti és havi szinten:

sudo periodic daily
sudo periodic weekly 
sudo periodic monthly 

Programok kapcsolásának (Prebinding) javítása

Ez a parancs a programok indulásának a felgyorsitását végzi.

Mac OS X 10.6 előtti rendszereken:

sudo update_prebinding -root / -force 

Mac OS X 10.6:

sudo update_dyld_shared_cache -root /